Az igazság Bill Gatesről, a Microsoftról és Jeffrey Epsteinről

Miközben a Bill Gates-Jeffrey Epstein kapcsolatról szóló újabb felfedezések kezdtek kiszivárogni a Gates-család válásának bejelentése után.

A 2011 előtt évtizedekkel kezdődő kapcsolatukra utaló nyomós bizonyítékokat a média továbbra is eltussolja - nem feltétlenül Bill, hanem a Microsoft védelme érdekében.

A Daily Beast azt is elárulta, hogy Gatesék válásának részleteiről már hetekkel a hivatalos bejelentés előtt döntöttek. Május 9-én aztán a Wall Street Journal közölt egy olyan riportot, amely szerint a válás tervei még régebbre nyúlnak vissza, Melinda már 2019-ben konzultált válóperes ügyvédekkel. Állítólag erre a konzultációra azután került sor, hogy Bill Gates Jeffrey Epsteinnel való kapcsolatának részletei jelentős figyelmet kaptak a mainstream médiában, többek között a New York Times által.

Miközben a mainstream médiaorgánumok nyilvánvalóan egyetértenek abban, hogy Jeffrey Epstein valószínűleg szerepet játszott Gatesék nemrég bejelentett szakításában, ugyanezek az orgánumok nem hajlandók foglalkozni a Bill Gates-Jeffrey Epstein kapcsolat valódi kiterjedésével. A mainstream narratíva ugyanis azt állítja, hogy Gates és Epstein kapcsolata 2011-ben kezdődött, annak ellenére, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy kapcsolatuk évtizedekkel korábban kezdődött.

A Gates-Epstein kapcsolatokról való őszinte beszámolás általános elutasítása valószínűleg annak köszönhető, hogy Gates túlságosan nagy szerepet játszik az aktuális eseményekben, mind a COVID-19-hez kapcsolódó globális egészségügyi politika, mind pedig a számos társadalmi problémára adott ellentmondásos technokrata "megoldás" egyik fő támogatója és finanszírozója. Valószínűbb azonban, hogy a Gates és Epstein közötti kapcsolat jellege 2011 előtt még botrányosabb volt, mint ami később történt, és ennek nemcsak Gatesre, hanem a Microsoftra mint vállalatra és annak néhány korábbi vezetőjére nézve is komoly következményei lehetnek.

Ez a különleges eltussolás része annak a nyilvánvaló tendenciának, hogy a mainstream média figyelmen kívül hagyja azt az egyértelmű befolyást, amelyet Epstein és a Maxwell család tagjai gyakoroltak - és valószínűleg továbbra is gyakorolnak - a Szilícium-völgyben. Valóban, az olyan technológiai óriásokat, mint a Google, a LinkedIn, a Facebook, a Microsoft, a Tesla és az Amazon alapítói mind kapcsolatban állnak Jeffrey Epsteinnel, némelyikük szorosabban, mint mások.

Ez a vizsgálat a jövő év elején megjelenő Egy nemzet zsarolás alatt című könyvemből készült, amely Epstein Szilícium-völgyhöz, tudományos akadémiákhoz és hírszerző ügynökségekhez fűződő kapcsolatainak teljesebb vizsgálatát tartalmazza.

Alig egy héttel a válás első bejelentése után, május 7-én a Daily Beast arról számolt be.

 

Melinda Gates a férje, Bill mellett találkozott az elítélt szexuális bűnöző Jeffrey Epsteinnel New Yorkban, és nem sokkal később azt mondta, hogy a helyzetet ismerő személyek szerint dühös a két férfi közötti kapcsolat miatt.

A korábban nem közölt találkozó Epstein Upper East Side-i villájában történt 2013 szeptemberében, ugyanazon a napon, amikor a házaspár átvette a Lasker-Bloomberg Közszolgálati Díjat a The Pierre szállodában, és Mike Bloomberg akkori polgármesterrel együtt fényképezkedtek.

A találkozó fordulópontnak bizonyult Gates és Epstein kapcsolatában - állítják az ügyet ismerő személyek -, mivel Melinda a találkozó után barátainak elmondta, mennyire kényelmetlenül érezte magát a gazdag szexuális bűnöző társaságában, és hogy nem akarta, hogy bármi köze legyen hozzá.

Gates barátsága Epsteinnel - akit éveken át kiskorú lányok tömegeinek molesztálásával vádoltak - még mindig kísérti Melindát a pár barátai szerint, akik a héten beszéltek a The Daily Beastnek a pár hetek óta készülő válási bejelentése kapcsán.

A Daily Beast megtudta, hogy pénzügyi és PR-szakemberek hetekig lázasan dolgoztak a pár szakításának részletein, mielőtt a pár hétfőn bejelentette válását.

"Miután sokat gondolkodtunk és rengeteget dolgoztunk a kapcsolatunkon, meghoztuk a döntést, hogy véget vetünk a házasságunknak" - áll a Twitteren közzétett rövid közleményükben. "Három hihetetlen gyermeket neveltünk fel, és egy olyan alapítványt hoztunk létre, amely világszerte azért dolgozik, hogy minden ember egészséges, produktív életet élhessen".

Bill és Melinda Gates képviselője nem válaszolt a jelentéshez fűzött kommentárkérésekre.

A Gates és Epstein közötti kapcsolat sokkal mélyebb volt, mint azt a tech-mogul először beismerte. Amint arról a The New York Times beszámolt, Gates 2011-től kezdődően számos alkalommal találkozott Epsteinnel. Ez három évvel azután történt, hogy Epstein bűnösnek vallotta magát egy kiskorú lány floridai megkörnyékezésében; ekkorra már széles körben megjelentek a sajtóban azok a vádak, hogy Epstein lányokat és fiatal nőket használt ki.

Amint arról a Times beszámolt, két, Gateshez közel álló személy közvetített kettejük között: Boris Nikolic, egy biotechnológiai befektető és Gates korábbi tanácsadója, akit rejtélyes módon Epstein végrendeletében tartalék végrehajtónak neveztek meg; valamint Melanie Walker, aki a Gates Alapítványnál dolgozott, és Epstein tudományos tanácsadójaként szolgált. Egy Walkerhez közel álló személy a Daily Beastnek elmondta, hogy nem vett részt a Gates és Epstein közötti találkozókon, és nem is segített azok megszervezésében. Nikolic nem válaszolt többszöri megkeresésre sem.

Nem sokkal Epstein 2019 júliusában történt letartóztatása után Gates egyike lett azon prominens emberek közül, akiket a szexkereskedővel való kapcsolatai miatt vizsgálnak.

A The New York Times feltárta, hogy Gates találkozott Epsteinnel egy 2011-es összejövetelen Epstein manhattani városi házában, amelyen a pénzember volt barátnője, Eva Andersson-Dubin és annak lánya is részt vett. (Virginia Giuffre, Epstein szexkörének egyik túlélője, Dubin fedezeti befektető férjét, Glenn Dubint vádolta meg visszaéléssel - amit a férfi határozottan tagadott).
A Times beszámolt arról, hogy Gates 2011 és 2013 között többször is meglátogatta Epsteint, és hogy Epstein megpróbált egy új jótékonysági alapot ajánlani a JPMorgan vezetőinek és a Gates Alapítványnak. A Times által átnézett repülési feljegyzések szerint 2013-ban Gates Epstein magánrepülőgépén (amelyet a bulvársajtó Lolita Expressznek keresztelt el) utazott a New Jersey-i Teterboro repülőtérről a floridai Palm Beachre. A CNBC arról is beszámolt, hogy Gates 2013-ban találkozott Epsteinnel New Yorkban.

Amikor Gates először találkozott Epsteinnel, még a Microsoft elnöke volt, és 56 milliárd dolláros vagyonával a világ második leggazdagabb embere.

"Találkoztam vele. Nem volt semmilyen üzleti kapcsolatom vagy barátságom vele" - mondta Gates 2019 szeptemberében, amikor az Epsteinhez fűződő kapcsolatairól szóló médiavisszhang felforrósodott. "Nem mentem Új-Mexikóba, Floridába, Palm Beachre vagy bármi ilyesmire. Olyan emberek voltak körülötte, akik azt mondták: 'Hé, ha pénzt akarsz gyűjteni a globális egészségügyre, és több filantrópiát akarsz szerezni, ő sok gazdag embert ismer.

"Minden találkozó, ahol vele voltam, férfiakkal való találkozó volt. Soha nem voltam semmilyen partin vagy ilyesmi. Soha nem adományozott pénzt semmire, amiről tudnék".

A technológiai világ egyik munkatársa, aki ugyanazokon az eseményeken vett részt, mint Epstein, többek között egy TED-konferencián a kaliforniai Montereyben, meglepődött, hogy Gates fontolóra vette a filantróp kapcsolatok ápolását a néhai pedofillal.

"Nem állíthatom azt, amit oly sokan állítanak" - mondta az illető a The Daily Beastnek névtelensége megőrzése mellett, utalva azokra az Epstein környezetében lévő emberekre, akik azt mondták, hogy nem gyanakodtak Epstein visszaéléseire. "Ha megkérdezed Bill Gatest, azt fogja mondani, hogy 'Ó, egyáltalán nem volt fogalmam róla, hogy nem a legmagasabb erkölcsi értékeket képviselte volna'. De én komolyan kételkedtem Epstein erkölcsi jellemében".

"A körülötte lévő emberek" - tette hozzá az illető, Epsteinre utalva - "különböző spektrumúak voltak abban, hogy mit tudtak és mit nem tudtak, és hogyan racionalizálták ezt".

Epstein mégis "emberfeletti" képességekkel rendelkezett, mint társadalmi ranglétrán felkapaszkodó, mondta a pénzember egykori munkatársa, hozzátéve, hogy az Epstein kúriájában Bill Clinton volt elnökről és II. János Pál pápáról kiállított fotók "igazán ellenszenvesek voltak, különösen, ha valaki olyan, mint Melinda, és amúgy is államfőkkel lóg együtt. Aztán, hogy valaki végtelen névsorolvasást folytat...

"Amikor felállt az asztaltól a vacsoránál, nem csak úgy felállt. Azt mondta, hogy egy ország elnökével beszélt."

Epstein állítólag azzal is szokott hencegni, hogy Bill Gates nem hivatalos tanácsadója volt - ezt a Microsoft-alapító képviselői tagadták. A Times egyik jelentése szerint Epstein azt állította, hogy a technológiai mágnás adótanácsadója.

A milliárdos filantróp a pénzemberrel való első találkozása után a Gates Alapítvány munkatársainak egy e-mailben azt mondta: "Az ő életstílusa nagyon más és valahogy érdekes, bár nekem nem jönne be". Erről az üzenetről kérdezve Gates szóvivője azt mondta, hogy "csak Epstein manhattani villájának különleges berendezésére" és "Epstein azon szokására utalt, hogy spontán módon ismerősöket hoz be, hogy találkozzon Gates úrral".

Úgy tűnik, hogy a Gates és Epstein közötti kapcsolat 2014 őszén, valamikor azután, hogy Gates 2 millió dollárt adományozott az MIT Médialaborjának, megromlott. A laboratórium korábbi igazgatója, Joi Ito egy, a The New Yorker által feltárt belső e-mailben azt állította, hogy Epstein segítette elő az adományozást. Ahogy a Times nyomozása megjegyezte: "Epstein úr 2014 végén panaszkodott egy ismerősének, hogy Gates úr már nem állt vele szóba - állítja egy, a beszélgetést ismerő személy."

Nem Gates volt Epstein egyetlen kapcsolata a Microsofttal. Walker idegsebész, aki 2005 végétől 2013-ig a Gates Alapítványnak dolgozott, 1992 óta ismerte Epsteint. A Timesnak elmondta, hogy éppen akkor végzett a főiskolán, és Epstein felajánlotta neki, hogy modellmunkát vállal a Victoria's Secretnél, mivel a férfi Les Wexner, a fehérneműlánc anyavállalatának, az L Brandsnek az alapítója tanácsadója volt.

Walker egyszer egy Epstein tulajdonában lévő manhattani lakásban szállt meg, amikor New Yorkba utazott, és 1998-ban a pénzember tudományos tanácsadója lett. Néhány éven belül Seattle-be költözött jelenlegi élettársához, az akkori Microsoft-vezető Steven Sinofskyhoz, és a Bill & Melinda Gates Alapítvány alkalmazta. Ott találkozott Nikoliccsal - teszi hozzá a Times beszámolója -, és bemutatta őt Epsteinnek.

Nikolic a maga részéről a Bloomberg Newsnak elmondta, hogy "sokkolta", hogy Epstein végrendeletében "utód-végrehajtónak" nevezték meg, és ezt a pozíciót gyorsan visszautasította. "Nem konzultáltak velem ezekben az ügyekben, és egyáltalán nem áll szándékomban ellátni ezeket a feladatokat" - mondta a szóvivője által 2019 augusztusában kiadott nyilatkozatában.

Nikolic a Harvard Medical Schoolon végzett, ahol legalább egy oktató olyan támogatásban részesült, amelyet Epstein segített elő. A Bloomberg szerint Nikolic "lelkesedett Epstein pénzügyi tanácsairól a magánbankárokkal folytatott megbeszéléseken" 2014-ben, egy Nikolic által finanszírozott génszerkesztő cég tőzsdei bevezetése előtt.

Nikolic és Epstein kapcsolatáról keveset tudni, bár a Bloomberg szerint a biotechnológiai kockázati tőkebefektető ragaszkodott ahhoz, hogy nem volt pénzügyi kapcsolatuk.

Eközben Linda Stone, a Microsoft volt alelnöke úgy tűnik, hogy hosszabb ideje kapcsolatban áll Epsteinnel, és az MIT-n is kezeskedett érte. "Itót 2013 februárjában Linda Stone, a Media Lab tanácsadó testületének korábbi tagja mutatta be Epsteinnek egy TED-konferencián a kaliforniai Long Beachen" - áll a The Daily Beast által áttekintett egyik 2020-as MIT-jelentés Epstein nagylelkűségéről.

"Becstelen múltja van, de Linda biztosított arról, hogy fantasztikus" - írta Ito a dokumentum szerint az MIT három munkatársának küldött e-mailben. 2013 júniusában azonban, amikor egy laborasszisztens kérdéseket tett fel Epstein múltjával kapcsolatban, Ito segítséget kért Stone-tól, hogy elkerülje az Epstein adományai miatt az MIT Media Labnak tett esetleges visszahatást. Az MIT jelentésében idézett e-mailben Stone azt tanácsolta Itónak, hogy Epstein "óriási mennyiségű pénzt adott a Harvardnak" és "más tudósoknak", és "jó lenne megmutatni ezt a listát".

"Koncentráljon a Harvard, a tudósok finanszírozására, sok éven keresztül" - tette hozzá Stone, akinek a Microsoftnál töltött szolgálati ideje 1993-tól 2002-ig tartott. Ezután megemlítette, hogy Epstein "agresszíven finanszírozza a tudományt, a technológiát és az érdekes embereket".

A jelentés megjegyzi, hogy Stone láthatóan hitt Epsteinnek, amikor az "ragaszkodott hozzá, hogy 'jogtalanul ítélték el', rámutatva mind a könnyű büntetésére, mind pedig arra az állítására, hogy egy hazugságvizsgálat során tisztázta magát, mint bizonyíték arra, hogy valóban ártatlan a vádakban".

Epstein címjegyzékében Stone több telefonszáma is szerepelt, és Kelly Bovino - egy korábbi modell, aki a The Daily Beast forrásai szerint egykor Epstein belső köréhez tartozott - Stone "vészhelyzeti kapcsolattartójaként" szerepelt. Ahogy arról a Daily Beast beszámolt, Giuffre nyilvánosan megvádolta Bovinót, hogy segítette Epstein emberkereskedési tervét.

A The Daily Beastnek nyilatkozó tech bennfentes megjegyezte, hogy Stone az emberek összekapcsolásában élt, de "rengeteg olyan barátja van, akik végtelenül gazdagabbak, mint Epstein". Hozzátették: "Nem látok semmit, amit Linda ebből kihozott".

Epstein névjegyzékében Nathan Myhrvold, a Microsoft korábbi technológiai igazgatójának különböző telefonszámai is szerepeltek. 2019 júliusában a Vanity Fair arról számolt be, hogy a férfiak régi barátok voltak, és hogy Epstein állítólag "fiatal lányokkal", akik valószínűleg "orosz modellek" voltak, Myhrvold befektetési cégét, az Intellectual Ventures-t látogatta meg.

2003-ban a Vanity Fair Myhrvoldot azon üzletemberek egyikeként nevezte meg, akik Epsteinnel vacsoráztak a manhattani villájában, a 2019-es cikk pedig egy forrást idéz, aki azt állította, hogy Myhrvold nyíltan megbeszélte, hogy meglátogatja Epstein floridai és New York-i otthonát.

Egy repülési nyilvántartási adatbázis szerint Myhrvold Epstein repülőgépén utazott, 1996 decemberében és 1997 januárjában. Az utasok között volt még Alan Dershowitz, a Harvard jogi professzora és "GM", akiről úgy vélik, hogy Epstein állítólagos bűntársa, Ghislaine Maxwell.

Amikor Giuffre 2019 áprilisában beperelte Dershowitzot rágalmazásért, a panasza szerint a híres ügyvéd megpróbálta Myhrvoldot a busz alá dobni. A dokumentum a lánykori nevén, Robertsként említi Giuffre-t. "2015 májusában Dershowitz bizalmas egyezségi tárgyalásokat kért Roberts asszony ügyvédjétől, amelyek során Dershowitz megpróbálta meggyőzni Roberts asszony ügyvédjét, hogy Roberts asszony téved, és hogy az a személy, akinek Epstein kölcsönadta Roberts asszonyt, Nathan Myhrvold volt, nem pedig Dershowitz".

A kereset hozzátette, hogy Giuffre "egyértelmű volt, és egyértelmű, hogy Dershowitz volt az, nem pedig Myhrvold, akivel lefeküdt".

Myhrvold szóvivője a Vanity Fairnek nyilatkozott: "Nathan nem tud azokról a különböző bűncselekményekről, amelyek elkövetésével Epstein urat vádolják, és nem is vesz részt bennük".

"Soha nem volt a pénzkezelési vállalkozásának ügyfele, és soha semmilyen üzletet nem kötött vele" - tette hozzá a szóvivő. "Annak idején Epstein rendszeres résztvevője volt a TED-konferenciáknak, és nagy adományozója volt a tudományos alapkutatásoknak, így bár Nathan ismerte őt, és szocializálódott vele, pontosan itt ér véget a kapcsolatuk".

Myhrvold azonban valamikor az 1990-es években elutazott Oroszországba Esther Dyson technológiai újságíróval és konferenciavezetővel, és ott együtt töltöttek időt Epsteinnel.

Amikor a Daily Beast elérte, Dyson azt mondta, hogy Epstein csatlakozott hozzá és Myhrvoldhoz néhány napra, amikor útvonalaik Szarovban keresztezték egymást. A Microsoft vezetője tervezte a találkozót a pénzemberrel, mondta.

Az egyik fotót, amelyet Dyson a közösségi médiában posztolt magáról és Epsteinről, 1998-as időbélyegzővel látta el. Egy másik kép Myhrvoldról a következő feliratot tartalmazza: "a Microsoft Oroszországnál Moszkvában, 98 áprilisában. Ez volt a kezdete egy háromhetes utazásnak, amelynek során Nathan és számos csatlós (köztük egy testőr) a posztszovjet tudomány helyzetét fedezte fel".

Évekkel később Dyson látta Epsteint Edge-vacsorákon és más rendezvényeken, de azt mondja, nem sok interakciója volt vele.

"Úgymond nem voltam a kategóriája" - mondta Dyson a Daily Beastnek. "Kedvelte a gazdag embereket és a tudósokat, és az [Edge] vacsoráin sokan voltak."

Lachlan Cartwright


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy ADOMÁNYOZZON az ÖRDÖG ÜGYVÉDJE számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Megosztás
Értékelés:
(0 szavazat)

Kapcsolódó