A félelem miatt az emberek inkább cukorbetegségben haltak meg

Hogyan gyorsították fel az egészségügyi illetékesek a diabéteszjárványt?

A COVID-19 világjárvány idején ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegek halálozása, 2020-ban 17%-kal emelkedett a számuk
Még azok a cukorbetegek is szenvedtek, akik nem kapták meg a COVID-19-et, gyakran az elszigeteltség, a társadalmi távolságtartás, az orvosi ellátás hiánya és a félelem áldozatai lettek.
A diabéteszes halálesetek, valamint a cukorbetegség okozta amputációk és intenzív osztályos felvételek sújtották azokat a cukorbetegeket, akik a világjárvány idején késlekedtek az orvosi ellátással; "A diagnózis a kontrollálatlan cukorbetegség volt, de ezt a COVID-tól való félelem okozta.
A 8-20 évesek körében a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa 2020-ban megháromszorozódott a washingtoni Children's National Hospitalban; a hirtelen emelkedés valószínűsíthetően az iskolabezárások és a világjárvány által kiváltott csökkent fizikai aktivitás következménye volt.
Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2021-es Stressz Amerikában felmérésére válaszoló amerikai felnőttek 42%-a mondta, hogy a világjárvány kezdete óta a tervezettnél többet hízott.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek kiiktatása alapvető része mind az elhízás, mind a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemnek, részben azért, mert csökkenti a mérgező magolajok bevitelét, amelyek mindkét állapotot elősegítik.
A cukorbetegség válságos szintet ért el az Egyesült Államokban, az amerikaiak 10,5%-a érintett.1 Ez az adat 2018-ból származik - a világjárvány előtt -, és a probléma azóta csak súlyosbodott. A cukorbetegség 2017-ben a hetedik vezető halálozási ok volt az Egyesült Államokban,2 de a COVID-19 világjárvány idején a cukorbetegség okozta halálozások száma ugrásszerűen megnőtt, és 2020-ban 17%-kal emelkedett.3

Miközben a COVID-19 problémát jelentett - a COVID-19 halálesetek 39,5%-a cukorbetegek körében következett be4 -, még azok a cukorbetegek is szenvedtek, akik nem kaptak COVID-19-et, ehelyett gyakran az elszigeteltség, a társadalmi távolságtartás, az orvosi ellátás hiánya és a félelem áldozatai lettek.

A fiatalabbak aránytalanul nagy mértékben érintettek, a 25-44 évesek körében a cukorbetegség okozta halálozás 2020-ban 29%-kal megugrott. A COVID-19 kivételével minden más halálok 6%-kal nőtt abban az évben,5 ami rávilágít arra a szomorú közegészségügyi kudarcra, amely felgyorsította a cukorbetegség világjárványát.

Az egészségügyi rendszer és a diétás tanácsok cserbenhagyják a cukorbetegeket.
A cukorbetegség már a világjárványt megelőzően is riasztó pályára állt, amelynek során a hiperglikémiás krízisek miatti kórházi kezelés 2009 és 2015 között 73%-kal nőtt. A cukorbetegek halálozása 55%-kal nőtt ez idő alatt.6

Az inaktivitás és a helytelen táplálkozás táplálja a cukorbetegség válságát, ami miatt az emberek fiatalabb korban betegszenek meg. A probléma gyökere az ultrafeldolgozott élelmiszerekre és a gyorséttermekre összpontosító étrend, mivel ezek tele vannak magolajokkal - amelyeket megtévesztő módon "növényi olajoknak" neveznek -, amelyek mérgező oxidált omega-6 linolsavat (LA) tartalmaznak, amely felgyorsítja az anyagcserezavarokat.7

Ennek ellenére az Amerikai Diabétesz Szövetség továbbra is az olyan magolajokat ajánlja, mint a repce, mint "az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét".8 A cukorbetegség kezelhető - és gyakran visszafordítható - állapot, feltéve, hogy pozitív életmódbeli változásokat hajtunk végre, és megfelelő orvosi ellátásban és tanácsadásban részesülünk.

Sokaknak azonban a biztosítási tervük korlátozza, hogy milyen ellátóhoz fordulhatnak, mások pedig teljesen lemondanak az orvosi ellátásról, hogy elkerüljék a saját zsebből fizetendő költségeket. Jelenleg a cukorbetegség kezelésének költségei meghaladják az évi 230 milliárd dollárt az Egyesült Államokban, ugyanakkor a cukorbetegek halálozási aránya 42%-kal magasabb, mint 10 másik iparosodott országban9.

"Az amerikai egészségügyben a válságkezelésre helyezett hangsúly a megelőzéssel szemben nem segít, lebecsüli az életmódváltás fontosságát, amely csökkenthetné a betegség súlyosságát" - számolt be a Reuters egyik vizsgálata. "A probléma újra és újra rosszabb a fiatal felnőtteknél, és nincs javulás az idősebbeknél" - mondta Ed Gregg, a CDC egy korábbi kutatója a Reutersnek. 'A növekedés nagyságrendje 15-20 évvel vetett vissza minket.""10

Valójában 2020-ban csak a balesetek és a túladagolás okozta halálozások száma nőtt gyorsabban, mint a cukorbetegség okozta halálozásoké, ami megelőzte az Alzheimer-kór, az influenza és a tüdőgyulladás, a stroke, a szívbetegségek, a vesebetegségek és a rák a leggyorsabban növekvő halálozások kétes címéért.11

A COVID-tól való félelem miatt az emberek inkább cukorbetegségben haltak meg
A Reuters nyomozása egy 42 éves nő esetét követi nyomon, akinek halálát a világjárvány idején a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei okozták az elszigeteltség és a félelem miatt. Az otthonába bezárkózva, a COVID-19-től való félelmében gyorsételeket rendelt, és elvesztette a motivációját a jobb táplálkozásra és a testmozgásra, és nehezen jutott megfelelő orvosi ellátáshoz.

Végül "az elszigeteltség, valamint a pénzügyi és logisztikai problémák nyomasztónak bizonyultak".12 Egy másik esetben egy 68 éves, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfinak amputálni kellett a lábát, miután a COVID-19-től való félelmében elkerülte az orvosi ellátást egy krónikus seb miatt.

Ezek a történetek nem egyedülállóak. Sandra Arevalo, a New York-i Nyackban található Montefiore Kórház közösségi és betegoktatási igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy több általa ismert beteget is sújtott a cukorbetegség okozta haláleset, amputáció és intenzív osztályra való felvétel, miután a világjárvány idején halogatták az orvosi ellátást.

"A diagnózis kontrollálatlan cukorbetegség volt, de ezt a COVID-félelem okozta. A COVID nagyobb kárt okozott, mint amekkorát gondoltunk" - mondta Arevalo13 Giuseppina Imperatore, a CDC diabétesz-fordító részlegének munkatársa szintén azt mondta a Reutersnek, hogy "a COVID-járvány hatását a cukorbetegekre nem lehet eléggé hangsúlyozni "14.

A cukorbetegek száma 2020-ra megháromszorozódik a fiatalok körében

A fiatalok is szenvednek. A 8-20 évesek körében a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa 2020-ban megháromszorozódott a washingtoni Children's National Hospitalban, és a korábbinál betegebben jelentkeznek: 23%-uk érintett diabéteszes ketoacidózisban, szemben a 2019-es 4%-kal.15 A hirtelen emelkedésben valószínűleg szerepet játszottak az iskolabezárások és a világjárvány által kiváltott csökkent fizikai aktivitás.

"Ez valóban a társadalmi távolságtartás közvetett hatására mutatott rá" - mondta Dr. Brynn Marks, a Children's National gyermekendokrinológusa a Reutersnek.16 A súlygyarapodás egy másik következmény volt, a CDC szerint a 2-19 évesek körében a világjárvány alatt jelentős növekedést tapasztaltak a testtömegindex (BMI) változásának arányában. A CDC megjegyezte:17

"A COVID-19 világjárvány iskolabezárásokhoz, megzavart napirendekhez, fokozott stresszhez, valamint kevesebb lehetőséghez vezetett a fizikai aktivitáshoz és a megfelelő táplálkozáshoz, ami súlygyarapodáshoz vezetett a gyermekek és serdülők körében.

A túlsúlyos, mérsékelten elhízott és súlyosan elhízott személyek körében a pandémiás BMI-emelkedés aránya több mint kétszeresére nőtt a pandémiát megelőző arányokhoz képest ... hasonló hatások voltak megfigyelhetők a testsúlyváltozás tekintetében ... Más korcsoportokkal összehasonlítva a 6-11 éves gyermekeknél nőtt a legnagyobb mértékben a BMI-emelkedés aránya ... a pandémiás változás aránya 2,50-szerese volt a pandémiát megelőző aránynak".

Az ebből adódó súlygyarapodásra lefordítva az adatokból kiderül, hogy 2020-ban a gyermekek és tizenévesek 22%-a volt elhízott,18 a 2019-es 19%-ról. Az egészséges testsúlyú gyermekek átlagos éves súlygyarapodása a világjárvány előtt 3,4 kiló volt, ami 2020-ban 5,4 kilóra emelkedett. A már elhízott gyermekek körében a gyorsulás még nagyobb volt.

A mérsékelten elhízott gyermekek esetében a várható éves súlygyarapodás a 2019-es 6,5 kilóról 2020-ra 12 kilóra emelkedett, míg a súlyosan elhízott gyermekek várható éves súlygyarapodása 8,8 kilóról 14,6 kilóra nőtt a világjárvány alatt.

A pandémia súlyosbította az elhízást

Az amerikaiaknak szintén elhízási válsággal kell szembenézniük, ami kéz a kézben jár a cukorbetegség válságával. A CDC legfrissebb adatai szerint 2017-2018-ban az amerikaiak 42,4%-a volt elhízott, ami az 1999-2000-es 30,5%-hoz képest növekedést jelent19.

A világjárvány még tovább rontotta ezeket a számokat, mivel az Amerikai Pszichológiai Társaság 2021-es Stressz Amerikában felmérésére válaszoló amerikai felnőttek 42%-a azt mondta, hogy a világjárvány kezdete óta a tervezettnél többet hízott.20

Az átlagos súlygyarapodás ebben a csoportban 29 font volt, 10%-uk pedig azt állította, hogy a világjárvány alatt több mint 50 fontot szedett fel.21 A CDC azt is bejelentette 2021. szeptember 15-én, hogy a magas elhízási gyakoriságú államok száma - amelyet úgy határoznak meg, hogy a lakosok legalább 35%-a elhízott - 2018 óta majdnem megduplázódott.22

Jelenleg 16 olyan állam van, ahol a lakosok legalább 35%-a elhízott, szemben a 2018-as kilenc és a 2019-es 12 állammal. "Ezek és más újonnan megjelenő adatok azt mutatják, hogy a COVID-19 járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat, rontotta az élelmezési bizonytalanság szintjét, akadályokat gördített a fizikai aktivitás elé, és fokozta a stresszt, mindez pedig súlyosbította az elhízás évtizedek óta tartó mintázatát Amerikában" - jelentette a Trust for America's Health.23 .

Szakértők: Ultrafeldolgozott élelmiszerek: "Karantén".

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kiiktatása alapvető része mind az elhízás, mind a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemnek, mivel csökkenti a mérgező magolajok bevitelét. Dr. Chris Knobbe szemészorvos, a Cure AMD Foundation alapítója és elnöke az ALLDOCS 2020-as éves találkozóján tartott előadásában elmagyarázta a magolajok toxicitása mögött álló összetett folyamatot:24

"Íme, mit tesz a túlzott omega-6 a nyugatiasodott étrendben: tápanyaghiányt idéz elő, katasztrofális lipidperoxidációs kaszkádot okoz ... Ez károsítja ... a mitokondriális membránokban a kardio-lipidnek nevezett foszfolipidet. Ez pedig az elektrontranszportlánc meghibásodásához vezet ... ami mitokondriális meghibásodást és diszfunkciót okoz.

És ez először reaktív oxigénfajokhoz vezet, amelyek visszatáplálják ezt a peroxidációs kaszkádot.

Tehát feltöltöd a zsírsejtjeidet és a mitokondriális membránjaidat omega-6-tal, és ezek peroxidálódni fognak, mivel többszörösen telítetlenek ... a következő dolog, ami történik, az inzulinrezisztencia, ami metabolikus szindrómához, 2-es típusú cukorbetegséghez vezet ... A mitokondriumaid nem tudják elégetni a zsírt üzemanyagként ... ez egy erőteljes mechanizmus az elhízáshoz.""

Míg a CDC és más egészségügyi tisztviselők nem kongatják meg a vészharangot az ultra-feldolgozott élelmiszerek és más mérgező expozíciók jelentette kockázatok miatt, a tudományos közösség tudomásul veszi. Amint azt egy kutatócsoport a Food and Chemical Toxicology című folyóiratban megjegyezte, a COVID-19 járványban alulreprezentált a toxikus anyagoknak való kitettség szerepe, amelybe beletartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a helytelen táplálkozás is.25

"Röviden, a környezetünkben lévő mérgező stresszoroknak való átható, állandó kitettségünk, genetikai tényezőkkel együtt, olyan betegségek kialakulásához vezet, amelyek károsítják immunrendszerünket, és fogékonnyá tesznek minket a súlyos COVID-19 fertőzésre" - jelentette a Szövetség a Természetes Egészségért.26

Mint a kutatók megjegyezték, ide tartoznak az olyan életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, beleértve az ultrafeldolgozott élelmiszereket és a finomított gabonaféléket, valamint a krónikus alváshiány - mindezek a tényezők szintén hatással vannak a testsúlyra és a cukorbetegség kockázatára.27

A lakosság védelme érdekében az olyan toxinoktól, mint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, környezeti vegyi anyagok és más anyagoktól való "karantén" sokkal hatékonyabb lenne, mint az egy vírustól való karantén,28 és a hosszú távú világjárvány-megelőzés érdekében a kutatók úgy vélik - és én is határozottan egyetértek velük -, hogy az ilyen toxikológiai alapú megközelítéseket előnyben kell részesíteni a virológiai alapú megközelítésekkel szemben.29

Egészséges életmód a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére

A COVID-19 világjárványra adott válaszlépések számos aspektusa - a lezárásoktól az iskolák bezárásáig - súlyosbította az amúgy is veszélyes cukorbetegség- és elhízás-járványt, de Ön is tehet az egészségének védelme érdekében. Amellett, hogy kiiktatja étrendjéből az ultra-feldolgozott élelmiszereket - beleértve a gyorséttermi ételeket és a legtöbb éttermi ételt -, próbálja ki az időszakos böjtölést.

Az időben korlátozott étkezés (TRE) egy egyszerű, erőteljes beavatkozás, amely utánozza őseink étkezési szokásait, és visszaállítja a szervezetet egy természetesebb állapotba, amely lehetővé teszi az anyagcsere-előnyök egész sorát.30

A TRE azt jelenti, hogy az étkezési ablakot napi hat-nyolc órára korlátozzuk a legtöbbek által használt több mint 12 órás ablak helyett. A kutatások például azt mutatják, hogy a TRE elősegíti az inzulinérzékenységet és javítja a vércukorszint-szabályozást azáltal, hogy növeli az inzulin által közvetített glükózfelvételi arányt,31 ami fontos a 2-es típusú cukorbetegség megoldása szempontjából.

Egy másik vizsgálatban, amikor 15, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kitett férfi akár kilencórás ablakra korlátozta az étkezést, csökkentette az átlagos éhgyomri glükózszintjüket, függetlenül attól, hogy mikor kezdődött az "étkezési ablak".32

Ne feledje, hogy mikor eszik, az is fontos. Javaslom a ciklikus ketogén diéta bevezetését, amely a szénhidrátok radikális korlátozását jelenti (egészséges zsírokkal és mérsékelt mennyiségű fehérjével helyettesítve azokat), amíg az ideális testsúlyodhoz közel vagy azt elérve végül lehetővé teszi a szervezeted számára, hogy elsődleges üzemanyagként zsírt - és ne szénhidrátot - égessen.

És mindig emlékezz arra, hogy a legveszélyesebb élelmiszerek az étrendedben a magolajok, amelyek általában minden csirkében, sertéshúsban, salátaöntetben és minden éttermi szószban vagy öntetben el vannak rejtve.

Források és hivatkozások

Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy ADOMÁNYOZZON az ÖRDÖG ÜGYVÉDJE számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Megosztás
Értékelés:
(0 szavazat)

Kapcsolódó